Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Yumurtalık Kanseri: İhmale Gelmez 9 Önemli Belirti

Yumurtalık Kanseri, Diğer Hastalıkları Taklit Edebilir!

Ülkemizde sıkça karşılaşılan yumurtalık kanseri, çoğunlukla menopoz sonrasında ortaya çıkan bir hastalıktır. Yumurtalık kanseri her yıl yaklaşık 4 bin kadını etkilemektedir. Genetik faktörlerin yumurtalık kanserinin %15-20’sinden sorumlu olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, meme, yumurtalık ve rahim içi kanseri gibi hastalıkları birinci derece akrabalarında bulunan kadınların yumurtalık kanseri açısından risk altında olduğunu vurgulamaktadır. Türkiye’de her yıl 100 bin kadından 7’si yumurtalık kanseri teşhisi almaktadır. Erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle, yumurtalık kanseri genellikle ileri evrede teşhis edilmektedir. Bu durumun sebebi, kanserin karın boşluğunda gelişmesi ve uzun süre belirti vermemesidir.

Yumurtalık Kanserinin İhmale Gelmez 9 Önemli Belirtisi!

Yumurtalık kanserinin belirtileri diğer hastalıkları taklit edebileceği için, belirtiler ortaya çıktığında kadın doğum uzmanına görünmek ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir. Aksi takdirde erken teşhis fırsatının kaçabileceğini belirten Prof. Dr. Mete Güngör; bel, karın veya kasık ağrısı, karında şişlik, gaz, halsizlik, sık idrara çıkma veya idrar zorluğu, kabızlık, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve bazen anormal kanama gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Ülkemizde yumurtalık kanseri hakkında toplumsal farkındalığın yeterli düzeyde olmadığını vurgulayan Güngör, tanı alan her 3 kadından 2’sinin bu hastalığın adını doktor odasında duyduklarını belirtmektedir.

Gençlerde de Yumurtalık Kanseri Görülebiliyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör’e göre, yaş ilerledikçe yumurtalık kanserinin sıklığının arttığı bilinmektedir. 60’lı yaşlarda en sık görülen bu kanser türü, yanlış yaşam alışkanlıkları ve çevresel faktörler nedeniyle gençlerde de artış göstermektedir. Yumurtalık kanserinin etkili bir tarama yöntemi olmadığı için, herhangi bir belirti olmasa bile düzenli kontrollerin önemli olduğunu belirten Güngör, bu sayede erken teşhis ve tedavinin mümkün hale gelebileceğini ifade etmektedir.

Yumurtalık Kanserinin Risk Faktörleri

Her kadının en azından yılda bir kez jinekolojik muayenesini yaptırması gerektiği vurgulayan Prof. Dr. Güngör, şikayetler olduğunda vakit kaybetmeden hekime başvurmanın önemini belirtmektedir. Yumurtalık kanserinde olguların çoğunun ileri evrelerde teşhis edildiğine dikkat çeken Güngör, yumurtalık kanserinin ölümcül seyreden kanser türlerinden biri olduğunu belirtmektedir. Obezite, östrojen hormon maruziyeti, geç doğum yapma, endometriozis, sigara, sağlıksız beslenme, alkol tüketimi ve aşırı kilo gibi faktörlerin yumurtalık kanseri riskini artırdığını belirten Güngör, bu risk faktörlerini azaltmanın sağlıklı yaşam tarzı benimseyerek mümkün olduğunu ifade etmektedir.

Related Posts

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.