Uygun fiyatıyla dikkat çeken leblebi fiyatı da iki katına çıktı

Nohut ve Leblebi Üretiminin Kalbi Yozgat

Türkiye’nin en fazla ve kaliteli nohut üretiminin yapıldığı iller arasında ilk sıralarda yer alan Yozgat, günden güne artan maliyetlerle leblebi imalatını da etkiliyor. Yozgat’ta leblebi imalatçısı Orhan Dolangez, bu yıl nohudun perakende fiyatının geçen seneye göre önemli bir artışla 130-140 lira bandında satıldığını belirtti.

Yozgat, Ankara’dan sonra en fazla nohut üretiminin gerçekleştiği bir şehir olarak öne çıkıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile özel sektör, leblebi hammaddesi olan nohut üretiminde daha verimli ve yüksek kaliteli ürün elde edebilmek için çalışmalar yürütüyor. Nohut üretiminde verimliliği artırmak amacıyla yeni çeşitlerin deneme ekimleri gerçekleştirildi.

Yozgat genelinde 5 ilçe ve 11 köyde 12 çiftçi ile demonstrasyon çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Türkiye genelinde yemeklik dane baklagiller üretiminde ikinci sırada yer alan Yozgat’ta, daha verimli ve hastalıklara dayanıklı yeni nohut çeşitlerinin ekimini yaygınlaştırmaya yönelik çabalarını sürdürüyor. Ayrıca özel sektör de iklim değişikliklerine uygun nohut çeşitlerinin adaptasyon çalışmalarına ağırlık veriyor.

Leblebi imalatçısı Orhan Dolangez, Yozgat’ta yetiştirilen nohutun Türkiye’nin en kaliteli leblebisi için ideal olduğunu vurgulayarak, “Yozgat, Sorgun, Sarıkaya bölgesinde yetişen nohudun leblebi kalitesi en yüksek olanıdır. İklim, toprak yapısı, rüzgar ve kaliteli su bu bölgede nohut yetiştirmeyi avantajlı hale getiriyor.” şeklinde konuştu.

Girdi Maliyetleri Yükselişte

Dolangez, girdi maliyetlerindeki artışın leblebi fiyatlarına da yansıdığını belirterek, “Geçen sene nohudu 105-100 lira civarında alıyorduk, bu yıl ise maliyetlerimiz arttığı için fiyatlarımız 130-140 lira seviyelerine yükseldi. Üretim maliyetleri ve köylülerin maliyetleri arttıkça, leblebi fiyatları da maalesef yükseliyor.” açıklamasında bulundu.

İklim değişikliği nedeniyle mevcut nohut çeşitlerinin olumsuz etkilendiğini belirten ziraat mühendisi Mustafa Türkmen, kuraklığa, hastalıklara ve soğuğa dayanıklı çeşitlerin adaptasyonu için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, bölgeye uygun yeni ve verimli çeşitlerin geliştirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

Yozgat’ın nohut ve leblebi üretimindeki önemi giderek artarken, tarım sektöründe yapılan çalışmaların verimliliği artırıp, kaliteli ürünler elde etmeyi hedeflediği gözleniyor.

Related Posts

Trump yaptırımları kaldırdı: Suriye’nin enerji sektörü yenileniyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye yönelik yaptırımları kaldıracağını açıklaması, yıllardır çökmüş durumda olan enerji altyapısının yeniden inşasına hız kazandıracak.

Türkiye’den ABD tahvillerinde sürpriz hamle: Martta 4,6 milyar dolarlık satış!

Türkiye, mart ayında ABD Hazine tahvillerinden 4 milyar 553 milyon dolarlık satış gerçekleştirerek yılın en büyük çıkışını yaptı. Satışların büyük bölümü kısa vadeli tahvillerden oluşurken, toplam tahvil varlığı 20,4 milyar dolardan 15,9 milyar dolara geriledi. Bu hamle, küresel piyasalar açısından dikkat çekici bir adım olarak değerlendiriliyor.

İstanbul’da yaşamak için 4 asgari ücret bile yetmiyor

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) nisan ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini 90 bin 32 TL olarak hesapladı. İstanbul’da yaşamın maliyeti geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51,7, bir önceki aya göre ise yüzde 2,9 …

Piyasalarda yön değişti: Altın fiyatlarında sert düşüş!

Altın fiyatlarında yaşanan düşüşte, küresel piyasalarda artan iyimserlik ve azalan risk algısı etkili oldu. ABD ile Çin arasındaki gerilimin yumuşaması, yatırımcıları güvenli limanlardan uzaklaştırdı.

OPEC’ten kritik rapor: Petrol üretimi düşüyor!

Petrol piyasasında üretim düşüşü dikkat çekiyor. Küresel büyüme beklentilerinin de aşağı çekilmesi, enerji sektöründeki kırılganlığı gözler önüne seriyor. OPEC’in son raporu, piyasalarda temkinli bir döneme işaret ediyor.

“Kedi annelerinin de Anneler Günü kutlu olsun”

Bu meseleyi kaçıncı kez yazdığımı ben bile unuttum. Ancak yazmak zorundayım çünkü korkunç bir küresel aldatmacanın tam ortasında yaşıyoruz. Evet, meselem yine küresel kapitalizmin janjanlı şekilde pazarladığı ve korkunç bir işlem hacmine ulaşan evcil hayvan pazarı ve bu pazarın insanlara, gezegenimizin geleceğine yaptığı kötülükler. Bakın bunu ben değil, analizlerine herkesin ayılıp bayıldığı Bloomberg Intelligence’ın raporu söylüyor. Dünyada şu an evcil hayvan pazarının yıllık işlem hacmi 320 milyar