Havuzdan göze tehlike! Yaz aylarında en sık görülen göz enfeksiyonuna dikkat

Göz Sağlığı ve Havuzlardan Bulaşan Göz Enfeksiyonları

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sibel Zorlu Öztürk, havuzlardan bulaşan göz hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Yaz aylarında havuz kullanımının artmasıyla birlikte, özellikle hijyen standartlarının yeterince sağlanamadığı durumlarda çeşitli enfeksiyon risklerinin ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Öztürk, “Havuz suyunun temizliğiyle ilgili gözle görülür ve çevresel belirtiler hijyen konusunda önemli ipuçları verir. Bulanık su, kaygan havuz kenarları ve sararmış merdivenler gibi işaretler, hijyen eksikliğine işaret edebilir” şeklinde konuştu.

‘Konjonktivit En Sık Görülen Enfeksiyon Türü’

Göz sağlığı açısından en sık karşılaşılan sorunlardan birinin konjonktivit olduğunu vurgulayan Dr. Öztürk, “Konjonktivit, gözü kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Havuzlardan bulaşan konjonktivit vakalarının çoğu adenovirüs kaynaklı olup, viral konjonktivit en sık karşılaşılan formdur. Adenovirüse bağlı konjonktivit oldukça bulaşıcıdır ve su yoluyla kolayca yayılabilir. Enfekte yüzeylerin ve ortak kullanılan havluların da bulaşma riskini artırdığını belirtmek gerek. Konjonktivit belirtileri arasında kızarıklık, sulanma, yanma, batma hissi ve çapaklanma yer alır” dedi.

‘Kontakt Lensle Havuza Girmek Riskli’

Kontakt lensle havuza girmenin ciddi enfeksiyonlara ve görme kaybına yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Öztürk, “Havuzda kontakt lensle yüzerken Akanthamoeba keratiti gibi enfeksiyonlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durum oldukça acı verici olup, tedavisi uzun ve kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bu nedenle, kontakt lensle havuza girmemek en güvenli yaklaşımdır” şeklinde uyardı.

‘Yüzme Gözlüğü Enfeksiyon Riskini Azaltabilir’

Dr. Öztürk, yüzme gözlüğünün havuzdaki enfeksiyon riskini azaltabileceğine işaret ederek, “Yüzme gözlüğü kullanımı, gözlerin suyla temasını engelleyerek enfeksiyon riskini azaltır. Ancak kişisel yüzme gözlüğü kullanımı ve düzenli temizliğinin de önemli olduğunu unutmamalıyız. Ortak kullanılan gözlükler enfeksiyon riskini artırabilir. Su sızıntısını önleyen su geçirmez yüzme gözlükleri tercih edilmelidir. Ayrıca, yüz yapısına uygun gözlükler kullanmak rahatlık sağlar ve enfeksiyon riskini azaltır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘Belirtiler Dikkate Alınmalı ve Göz Hekimine Başvurulmalı’

Havuz sonrası hafif göz kızarıklığı ve batma hissinin normal olabileceğini söyleyen Dr. Öztürk, belirtilerin 24-48 saat içinde geçmemesi durumunda mutlaka bir göz hekimine başvurulması gerektiğini belirtti. Gözde kızarıklık, sulanma, batma, yanma, görme bozukluğu gibi belirtiler halinde uzman görüşü alınması önem taşır” şeklinde uyarılarda bulundu.

‘Antibiyotikli Damlalar Dikkatle Kullanılmalı’

Göz enfeksiyonlarında reçetesiz antibiyotikli damla kullanımının sakıncalı olabileceğini belirten Dr. Öztürk, “Havuzdan bulaşan konjonktivit genellikle viral kaynaklı olduğu için antibiyotikler etkisiz olabilir. Gereksiz antibiyotik kullanımı göz yüzeyini olumsuz etkileyebilir ve ciddi sorunlara yol açabilir” dedi.

‘Enfeksiyon Geçmeden Havuza Girilmemeli’

Dr. Öztürk, göz enfeksiyonu geçiren kişilerin semptomların tamamen kaybolmasını bekleyerek havuza girmesi gerektiğini vurgulayarak, “Göz doktorunun onayı olmadan havuza girmemek en sağlıklı yaklaşımdır” dedi.

‘Erken Tanı Hayati Önem Taşır’

Erken teşhisin enfeksiyonların yayılmasını engellediğine dikkat çeken Dr. Öztürk, “Doğru tanı ve tedavi ile enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir. Gecikmiş veya yanlış tedavi, enfeksiyonun ilerlemesine ve komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle, erken teşhis ve uygun tedavi önem taşır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yaşlılıkta yalnızlık tehlikesi; uzmanlar depresyon ve Alzheimer’a karşı uyarıyor

“Eğitim, sağlıklı beslenme, sosyal yaşam ve hareketli yaşam tarzı büyük önem taşıyor”

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Kene Kaynaklı Hastalıklar Nelerdir?

Kene kaynaklı hastalıklar hakkında açıklama yapan uzmanlar, kenenin yol açtığı hastalıkların artmaya başladığını söyledi. 

Sıcak çarpması kapıda: Vücudunuz alarm veriyor

Yüksek sıcaklıklar ve yetersiz sıvı alımı, yaz aylarında güneş çarpması riskini artırıyor. Doç. Dr. Veysel Kıdır, sıvı kaybının hayati sonuçlara yol açabileceğini belirtti. İşte yaz sıcaklarında korunmanın yolları…

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

Çocuğunuz disleksi olabilir

Çocuğunuz ayakkabı bağlarken, merdiven çıkarken veya düğme iliklerken zorlanıyor mu? Yaşıtlarıyla aynı zekâ seviyesine sahipken, bazı harf, hece veya kelimeyi okurken sorun mu yaşıyor? O zaman çocuğunuz disleksi olabilir. Erken davranmak hayati önemde.