Dünyada ve Türkiye’de dijital ekonomi yatırımlarının payı artıyor

Dünya Yatırım Raporu 2025: Dijital Ekonomiye Yapılan Yatırımlar Hızla Büyüyor

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından derlenen “Dünya Yatırım Raporu 2025″e göre, dijital ekonomiye yapılan yatırımlar son yıllarda hızla artış göstererek yıllık ortalama 122 milyar dolara ulaştı.

Rapora göre, 2021 ile 2023 arasındaki dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar küresel doğrudan yabancı yatırımın yaklaşık yüzde 8,3’ünü oluşturdu.

Gelişmekte olan ekonomilerde ise, aynı dönemde dijital ekonomiye yapılan yatırımlar neredeyse iki katına çıktı. Dijital hizmetlerin genişlemesi, yazılım çözümlerine olan talep, yeni teknolojiler ve girişimcilik ekosistemlerindeki gelişmeler küresel büyümeyi şekillendiren temel dinamikler oldu.

Dijital ekonomiye yatırımın faydaları arasında daha iyi altyapı, vasıflı işler, teknoloji transferi ve dinamik inovasyon ekosistemleri bulunuyor. Ancak, raporda belirtildiğine göre, birçok düşük gelirli ülke yatırım yapmada geride kalıyor. Altyapı eksiklikleri, yüksek yatırım riskleri ve zayıf düzenleyici çerçeveler yatırımcıları caydırıyor.

Rapora göre, 2020’den bu yana dijital ekonomiye yapılan greenfield yatırımlar neredeyse üç kat artarak 360 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımlar tüm greenfield projelerin yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

“KÜRESEL DOĞRUDAN YATIRIM PAYIMIZI YÜZDE 1,5’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Bekir Polat, UNCTAD’ın raporunda vurgulanan dijital yatırımlardaki artışın, Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi’nin 2024-2028 dönemi stratejik öncelikleriyle örtüştüğünü belirtti.

Polat, “Stratejik belgemizde, küresel doğrudan yatırımlardan aldığımız payı yüzde 1’den yüzde 1,5’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda dijital altyapıya dayalı girişimleri, 8 öncelikli yatırım profilimizden biri olarak belirledik.” dedi.

Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırımlar açısından cazibesini artırmaya devam ettiğini vurgulayan Polat, Türkiye’nin 2024’te 11,3 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım çektiğini ve bu rakamın önceki yıla göre yüzde 5,6 arttığını açıkladı.

Teknoloji girişim ekosisteminin son yıllarda kayda değer bir gelişim gösterdiğini belirten Polat, Türkiye’nin AR-GE ve teknoparklar konusunda güçlü bir altyapıya ve teşvik sistemine sahip olduğunu dile getirdi.

Tüm bu gelişmelerin Türkiye’nin küresel dijital yatırımlardaki payını artıracağını öngören Polat, Türkiye’nin dijital ekonomideki dinamizmi ve büyüme ivmesiyle daha da güçleneceğini belirtti.

Related Posts

TİM İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni gerçekleştirildi

Türkiye’nin 2024’te yaptığı toplam 377 milyar dolarlık mal ve hizmet ihracatına en yüksek katkıyı sunan firmalar ödüllendirildi.

Faiz indirimi beklentisi konut kredilerine yansıdı: 3 milyon TL’nin geri ödemesi değişti

Merkez Bankası’nın temmuz ayında faiz indirimi yapabileceği beklentisi, konut kredisi piyasasında hareketliliğe neden oldu. Faiz oranlarında gözlenen düşüş, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için umut oldu.

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Sigaraya ÖTV zammı yolda: 5 ile 8 TL arasında zam bekleniyor

Dolar/TL yeni haftaya nasıl başladı?

İsrail-İran gerilimi, ABD’nin ek gümrük tarifeleri ile ilgili açıklamaları küresel piyasaları etkilemeye davam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları ile yükselişe geçen dolar yeni haftaya istikrarını koruyarak girdi. Alım …

Şeker Fabrikaları ucuz fiyata satıldı, şekere zam kapıda

Cumhuriyet dönemi kazanımı olan şeker fabrikaları, düşük bedellerle birer birer özelleştirildi. Bazıları ise yıkılarak AVM ve rezidanslara dönüştürüldü. Sonuç olarak, şeker fiyatları sürekli artış göstererek sofralara ulaşıyor. Özelleştirme sürecinde …