Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m

Related Posts

ABD’nin saldırısına İran’dan misilleme

ABD’nin İran’daki üç nükleer tesise saldırı düzenlemesinin ardından İran, İsrail’in başkenti Tel Aviv ve Hayfa şehirlerine balistik füze saldırısı başlattı.

CHP’de il başkanları, kurultay soruşturmasıyla ilgili senaryoları konuştu: Öncelikli plan ‘mutlak direniş’

CHP’nin 81 il başkanı, kurultay soruşturmasına karşı Ankara’da ortak duruş sergiledi. Başkanlar, eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sağduyu, mevcut yönetime ise destek çağrısı yaptı.

İran: UAEA’ya ve denetimlerine artık güvenmiyoruz, bunları İsrail için casusluk aracı kabul ediyoruz

İran: UAEA’ya ve denetimlerine artık güvenmiyoruz, bunları İsrail için casusluk aracı kabul ediyoruz

Uzunköprü’de dolu felaketi! 5 Bin dekarlık tarım arazisi zarar gördü

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde dün etkili olan dolu yağışı, tarım arazilerinde büyük tahribata yol açtı. İlçeye bağlı Yeniköy, Malkoç, Başağıl ve Bayramlı köylerinde tarlalarda ekili buğday, ayçiçeği ve mısır ürünleri ciddi şekilde zarar gördü. Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Cemal Durmaz, ilk tahminlere göre yaklaşık 5 bin dekarlık alanın etkilendiğini söyledi.

Özgür Özel’den Manisa’da çarpıcı sözler: ‘Bu cendereden çıkar, 300’ü aşarız’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’na ait olduğu iddia edilen Edremit’teki arazide jandarmanın yaptığı aramaya “Dedektörlerle, dozerlerle aramışlar. Elde var sıfır. İyice akıllarını oynattılar” diyerek tepki gösterdi. Özel, partisine yönelik operasyonlara karşı da “Biz bu cendereden çıkarız. CHP 300’ü aşarak Meclis’e girer” dedi.

İmamoğlu’ndan DEM Parti ziyareti sonrası açıklama: Kürt meselesini çözmeye çalışırken muhalefete düşman hukukunu reva gören bir zihniyet, sorunları kalıcı biçimde çözemez

İmamoğlu’ndan DEM Parti ziyareti sonrası açıklama: Kürt meselesini çözmeye çalışırken muhalefete düşman hukukunu reva gören bir zihniyet, sorunları kalıcı biçimde çözemez