Türk çayı yılın ilk yarısında 104 ülkeye ihraç edildi

DKİB: Türkiye, 104 Ülkeye 3 Bin Ton Çay İhraç Etti

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından yapılan derlemeye göre, Türkiye’nin ocak-haziran döneminde 104 ülkeye 3 bin ton çay ihraç ettiği belirlendi. Bu dönemde elde edilen gelir ise 16 milyon 991 bin 796 dolar oldu.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise ülke 2 bin 897 ton çay ihraç ederek 13 milyon 909 bin 313 dolar gelir elde etmişti.

En çok çay ihraç edilen 3 ülke sırasıyla Belçika, Birleşik Krallık ve KKTC olarak açıklandı.

Belçika’ya 7 milyon 778 bin dolar, Birleşik Krallık’a 2 milyon 61 bin dolar ve KKTC’ye ise 1 milyon 549 bin dolarlık çay ihracatı gerçekleştirildi.

Çay İhracatının Rize’deki Oranı Yüzde 58

Rize’den yapılan çay ihracatının yüzde 58’i gerçekleştirildiği açıklandı.

Yılın ilk yarısında Rize’den 23 ülkeye 2 bin 155 ton çay ihraç edilirken, bu dönemde 9 milyon 877 bin 506 dolar gelir elde edildi.

Belçika, KKTC ve ABD, Rize’den en fazla çay alan 3 ülke oldu. Belçika’ya 7 milyon 744 bin dolar, KKTC’ye 718 bin dolar ve ABD’ye ise 310 bin dolarlık çay satışı gerçekleşti.

“Hedefimiz Çay İhracatında Pazar ve Ürün Çeşitliliğini Artırmak”

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, çayın ülke ve bölge açısından önemli bir ihracat ürünü olduğunu vurguladı.

Turgut, “Geçen yılın aynı dönemine göre çay ihracatında miktar olarak yüzde 5, değer olarak yüzde 22 artış sağladık. Bu artış, Türk çayının uluslararası pazarlardaki ilgisinin arttığını gösteriyor.” dedi.

Turgut, çay ihracatı yapılan ülke sayısının arttığına dikkat çekerek, “Önümüzdeki süreçte hedefimiz çay ihracatında pazar ve ürün çeşitliliğini artırmak. Avrupa’da Türk çayının bilinirliğini artırmak ve yüksek katma değerli ürünlerle dünya pazarlarında daha güçlü konumlanmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Turgut, çay ihracatından beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, “Kaliteli üretim, güçlü tanıtım ve sürdürülebilir ihracat politikalarıyla bu hedefe adım adım ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

30 büyükşehirde yayıncılık altyapısı güçlenecek! Anten ormanları tarih olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modelinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında 30 büyükşehirde yayıncılık altyapısını güçlendirecek yeni kule projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 90 bin TL’yi geçti!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 yılı Haziran ayına ilişkin “İstanbul’da Yaşam Maliyeti” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, İstanbul’da yaşamanın bedeli geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,13 oranında arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93 bin 465 TL’ye ulaştı.

Kiracılar bu paraları ödemek zorunda değil!

Apartman yönetimlerinin sıkça gündeme getirdiği bir masraf kalemi, kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getirebiliyor. Ancak Yargıtay kararları ve Kat Mülkiyeti Kanunu gereği, bazı ödemeleri apartmanda oturan kiracının değil, doğrudan ev sahibinin üstlenmesi gerekiyor.

İşten ayrılmak isteyenlere kötü haber: Kıdem tazminatı tavanı düşük kaldı, işçinin kaybı 5 bin lirayı aştı

Kıdem tazminatı tavanının enflasyon oranında artırılmaması işten ayrılmak isteyenleri zor durumda bıraktı.

MediaMarkt Türkiye’den favori ürünler için indirim kampanyası!

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 7 Temmuz’a kadar sürecek kampanya, tüm MediaMarkt mağazaları, Mediamarkt internet sitesi ve MediaMarkt mobil uygulamasında geçerli olacak. Kampanya kapsamında; – Apple MYQW3TU/A 1. nesil tablet kalemi 3 bin 999 lira …

TÜİK enflasyonu açıkladı: Emekliler merakla bekliyordu…

Ayrıntılar geliyor…