Uzayda gıda üretimi mümkün mü? Araştırmanın sonucu şaşırtıcı

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Desteklediği Proje ile Uzayda Gıda Üretimi Test Ediliyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteklediği bir projeyle, hücrelerden gıda üretiminin uzay koşullarında mümkün olup olmadığı test ediliyor. Deney başarılı olursa, astronotlar biftekten püreye kadar birçok yemeği uzayda üretebilecek.

ESA’nın yürüttüğü çalışma, astronotlara yemek ulaştırma maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Şu an için bir astronotun günlük gıda maliyetinin yaklaşık 25 bin doları bulduğu bildirildi.

Uzayda üretimin ise bu maliyeti azaltabileceği kaydedildi. ESA’dan yapılan açıklamada, uzun vadede Uluslararası Uzay İstasyonu’na küçük bir gıda üretim tesisi kurulması planlandığı bilgisi de paylaşıldı.

Proje, İngiltere merkezli ‘Frontier Space’ şirketi tarafından Imperial College London iş birliğiyle geliştiriliyor. Hücrelerden protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel gıda maddeleri üretiliyor. Bu maddeler daha sonra normal yemeğe benzetilecek şekilde işleniyor.

Araştırmayı yürüten Dr. Aqeel Shamsul, gelecekte bu gıdaların 3D yazıcılarla şekillendirilerek istenilen yemeklerin üretilebileceğini ifade etti. Shamsul, “Biftek isteyen astronot, yazıcıdan bastıracak. Bu artık bilim kurgu değil, gerçek” dedi.

İlk test kapsamında mini bir biyoreaktör, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderildi. İçinde genetik olarak düzenlenmiş maya bulunan numune, Dünya etrafında kısa bir tur attıktan sonra Portekiz açıklarına inecek ve incelenmek üzere Londra’ya getirilecek.

Geliştirilen tariflerin lezzetinden Imperial College’ın şefi Jakub Radzikowski’nin sorumlu olduğu açıklandı. Radzikowski, şu an için doğal mantar bazlı içeriklerle çalıştığını belirterek, gelecekte her kültüre uygun menüler sunmayı hedeflediğini söyledi.

Baharatlı Çin mantısı tarifini deneyen İngiltere’nin ilk astronotu Helen Sharman, “Gerçekten çok lezzetli. Uzayda böyle bir yemek isterdim” dedi.

Related Posts

Renault Boreal sahneye çıkıyor: Türkiye’de üretilecek, 50 ülkeye ihraç edilecek

OYAK ve Renault iş birliği ile Renault Boreal’in, Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda üretileceği açıklandı.

Güneş enerjisi tehlikede mi? İşin uzmanları anlattı

İspanya’nın Endülüs bölgesinde yapılan son çalışmalar, toz taşınımının enerji üretimini yüzde 80’e varan oranlarda düşürebileceğini gösterdi. Peki, bu soruna karşı neler yapılabilir? İşte tüm detaylar… ENERJİ KAYIPLARI MİLYARLARI BULUYOR İspanya …

Gündemi sarsan dizi ve oyun gerçek çıktı! Last of Us virüsü kanıtlandı

Ekranlarda izlediğimiz korkutucu senaryolar, sandığımızdan çok daha eski bir gerçeğe dayanıyor olabilir. Bilim insanları, günümüzde popüler kültürde sıkça yer bulan “zombi mantarları”nın, aslında 99 milyon yıl öncesine kadar uzanan bir geçmişi olduğunu ortaya çıkardı.

Bir molekülün kas yaşlanmasını yavaşlattığı bulundu

Bilim insanları, tek doz tedavinin kas fonksiyonunu geri kazanmak için yeterli olabileceğini söylüyor.

Bilim kurgu gerçek oldu! Hologramlar evlere giriyor

Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz holografik ekranlar, teknolojinin hızlı ilerleyişiyle artık hayal olmaktan çıkıyor ve evlerimizin bir parçası haline geldi. Eğitimden eğlenceye, sağlıktan iş dünyasına kadar geniş bir yelpazede kullanım …

iPadOS 26 hangi iPad’lere gelecek?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da iPad kullanıcılarını yakından ilgilendiren büyük bir güncellemeyle karşımızda: iPadOS 26. Yeni sürüm, performans iyileştirmeleri ve yepyeni özelliklerle iPad deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu güncellemeden herkes yararlanamayacak.