21 Yıl Sonra İlk Kez Yaşandı: 100 Bin Liranın Getirisi Tarihi Seviyeye Yükseldi

28 Mayıs seçimlerinin ardından göreve getirilen yeni ekonomi yönetimi, mevcut enflasyonist ortam ile mücadele için klasik iktisat çizgisinde para politikalarına dönüş yaparken, ekonomi modelinde yüksek faiz, düşük talep dengesi esas alınmaya başlandı.

Bu doğrultuda 7 PPK toplantısı üst üste faiz artırımına giden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yüzde 8.5 seviyesinde aldığı politika faizlerini 2023 yılı sonunda yüzde 42.5 noktasına taşıdı.

TCMB’nin politika faizlerini artırmasının ardından, bir yandan da başlatılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasını tasfiye için mevduat faizlerinin artırılması çalışması bankaları harekete geçirdi.

21 YILIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

Perşembe günü yapılan son PPK’da 250 baz puanlık faiz artışının açıklanmasıyla birlikte TL mevduat faizleri de yüzde 52 seviyesine ulaştı. Bu oran son olarak 2002 yılının Nisan ayında görülürken, AKP hükümetinin göreve başladığı Kasım 2002 itibarıyla Türkiye’de görülen en yüksek mevduat faizleri de 2023 yılında gerçekleşmiş oldu.

100 BİN LİRANIN GETİRİSİ REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Güncel yüzde 52’lik faiz oranı bazı özel bankalar tarafından sunuluyor olsa da, KKM dönüşümlü hesaplar için özel bankaların teklifi yüzde 55 seviyesini aşmış durumda.

Özellikle 1 milyon TL ve üzerinde bakiyesi bulunan KKM müşterilerinin TL mevduat hesabını tercih etmesi halinde bu oranlar tarihi seviyelere yükselirken, sıradan vatandaşlar için sunulan faiz oranlarının getirisi de dudak uçuklattı.

BİLEŞİK FAİZ YÜZDE 60’I GEÇTİ

Mevcut şartlarda yüzde 52’lik faiz oranından 32 gün vadeli olarak yatırılan 100 bin liralık anapara için bankalar aylık 4 bin 559 lira faiz geliri ödemekte. Buna karşın müşterilerin faiz gelirlerini de mevduat hesaplarına yatırması ve bu paraya dokunmamaları halinde yıllık getiri oranı bir başka deyişle bileşik faiz oranı yüzde 60’ın üzerine çıkmakta.

300 BİN LİRANIN GETİRİSİ ASGARİ ÜCRETİ SOLLADI

Türkiye’de halihazırda uygulanan 11 bin 402 liralık asgari ücret ise faiz gelirlerinin yanında oldukça küçük bir meblağ olarak kalmaya devam ediyor.

Öyle ki bankalara 300 bin lira tutarında bir anapara yatırılması halinde, bu paranın bir aylık getirisi 13 bin 676 lira olarak asgari ücreti sollamaya yetiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

istanbul escort